Domeinnaam & hosting

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Een goede domeinnaam is herkenbaar, kort en heeft een logische schrijfwijze. Het is herkenbaar als de bedrijfsnaam erin voorkomt, en evt. de branche of business. Als dit al bezet is, zou je kunnen overwegen om een plaatsnaam toe te voegen. Wordt dit te lang? Denk dan aan een logische afkorting. Controleer of het niet te veel lijkt op de URL van een serieuze concurrent.

Is deze domeinnaam vrij?

Voordat je een website laat ontwerpen, en misschien zelfs voordat je een bedrijfsnaam kiest, is het verstandig om eerst te controleren of de meest toepasselijke domeinnaam nog vrij is. Dit kun je controleren op www.sidn.nl. Hier kun je ook achterhalen wie de eigenaar van een domein is.

Meerdere domeinnamen

Het kan nooit kwaad om meerdere domeinnamen naar je website te laten doorverwijzen. Kies de meest herkenbare domeinnaam als het hoofddomein. Laat vervolgens de overige domeinnamen (eventuele afkortingen, met een streepje ertussen of een veel voorkomende spelfout) naar het hoofddomein doorverwijzen. Dit hoeft niet meer te kosten dan € 15 per jaar per domeinnaam.

Domeinnamen overkopen

Als de gewenste domeinnaam al geregistreerd is, maar niet actief wordt gebruikt, is er een mogelijkheid dat je deze domeinnaam kunt overkopen. Domeinnamen variëren sterk in prijs: van honderden tot miljoenen euro’s. Korte en algemene domeinnaamen zijn vaak duurder. Via de domeinnaam (dus de website) of via SIDN kun je de contactgegevens achterhalen van de eigenaar van het domein. Ik raad aan om vooraf advies in te winnen over de gebruikelijke tarieven.

Wat is hosting?

Aan alleen een domeinnaam heb je weinig, een website (de bestanden waaruit een website bestaat, o.a. HTML-code en afbeeldingen) moeten op een plek staan die bereikbaar is (bijv. webserver die altijd is verbonden met internet). Dit noemen we hosting: het aanbieden van webruimte voor bestanden, waardoor een website beschikbaar wordt voor bezoekers.

Waar kan ik mijn domeinnaam registreren?

Er zijn veel aanbieders, allemaal hebben ze andere pakketten en voordelen. Als je een website laat ontwerpen door Webdesign Losser dan geef ik je gratis advies bij de keuze voor een goede hostingpartij.

« gratis tips & adviezen